Sprovođenje

Inicijativa za razvoj i saradnju

Udruženje građana Inicijativa za razvoj i saradnju (IDC) je neprofitna organizacija posvećena socijalnom i ekonomskom uključivanju ranjivih grupa i zaštiti njihovih ljudskih prava. IDC je formalno registrovano 2007. godine kao „spin-off“ španske organizacije Movimiento por la Paz (MPDL), gde su osnivači IDC-a aktivno radili od 2002. do 2007. godine.

Aktivnosti IDC-a orijentirane su na izgradnju kohezivnih i otpornih zajednica. IDC je svojim projektima doprineo zatvaranju dva kolektivna centra u Srbiji pružanjem trajnih stambenih rešenja. Osigurali smo preko 200 stambenih rešenja za ugrožene porodice iz kategorija izbeglih, interno raseljenih, povratnika ili poplavljenom stanovništvu. Do 2011. godine besplatnu pravnu pomoć dobilo je 1200 osoba, uglavnom interno raseljenih lica i izbeglica. IDC je obučio i zaposlio više od 2000 osoba, većinom iz kategorija izbeglih, IRL i povratničkog stanovništva.

Tokom godina IDC je aktivno učestvovao u promociji koncepta socijalne ekonomije osnivanjem socijalnih preduzeća, ali takođe učestvuje u procesima zagovaranja i lobiranja za stvaranje povoljnog pravnog okruženja. Kroz naše projekte osnovana su dva socijalna preduzeća koja su i danas aktivna i održiva i pružaju izvor prihoda za preko 30 pojedinaca.

IDC ima veliku mrežu volontera, saradnika i prijatelja udruženja.

Za više informacija posetite www.idcserbia.org

Grad Smederevo

Smederevo je administrativni centar Podunavskog okruga. Nalazi se u istočnoj Srbiji, na desnoj obali Dunava, oko 45 kilometara nizvodno od glavnog grada Srbije, Beograda. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, grad ima 64.105 stanovnika, a na njegovom administrativnom području živi 108.209 ljudi. Grad ima dugu tradiciju teške industrije i dom je jedinog proizvođača čelika koji radi u zemlji - Železare Smederevo. Smederevo je tačka preseka dve prioritetne planirane zone intenzivnog razvoja (Sava-Dunav i Dunav-Velika Morava), a planira se da se razvije kao lučki grad i saobraćajno čvorište.

Najveći broj potencijalnih korisnika živi u gradu Smederevu gde je postojao najveći kolektivni kantar ORA Sartid Radinac. Uprkos mnogim inicijativama koje su tamo preduzete, broj interno raseljenih koji žive u lošim životnim uslovima ostaje veoma visok. Istovremeno, ovaj grad, kao i region, suočava se sa rastom broja povratnika u procesu readmisije: sa 34 osobe u 2014. na 124 osobe u 2016. godini.

Veb lokacija http://vvv.smederevo.org.rs/

Opština Smederevska Palanka

Smederevska Palanka  je opština koja se nalazi u Podunavskom okrugu. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, gradsko naselje ima 23.601, dok opština ima 50.284 stanovnika. Grad je nekada bio uglavnom industrijski, a fabrika GOŠA zapošljavala je ogroman broj ljudi. Sa transformacijom privrede, poljoprivreda postaje sve zastupljenija u strukturi zanimanja.

Prema poslednjim dostupnim podacima, na teritoriji Smederevske Palanke živi 8199 registrovanih interno raseljenih lica. Broj povratnika prema Sporazumu o readmisiji koji su registrovani je 43 lica, ali poverenica za izbeglice i migracije smatra da je taj broj mnogo veći s obzirom na pravnu nevidljivost, višestruki povratak u zemlje EU i nedostatak svesti o statusu povratnika.

Veb prezentacija opštine: https://vvv.smederevskapalanka.rs/

Opština Velika Plana

Velika Plana se nalazi u Podunavskom okrugu u istočnoj Srbiji. Prema podacima iz 2011. godine 16.088 ljudi živi u urbanom delu, dok opština ima ukupno 40.902 stanovnika. Velika Plana leži na levoj obali Velike Morave. Autoput A1 koji vodi od Subotice prema Nišu prolazi pored ove opštine što joj daje povoljan strateški položaj. Grad je takođe i važan železnički čvor.

Tokom 90-ih, u zvanično nerazvijenoj opštini Velika Plana, veliki broj izbeglica i interno raseljenih lica nije mogao da se integriše zbog nepovoljne ekonomske situacije. Suočavajući se sa dugoročnom ekonomskom krizom u opštini, kako domicilno stanovništvo, tako i raseljeno, često se odlučivalo da napusti zemlju i migrira u zemlje EU, u potrazi za boljim životom. Prema dostupnim podacima, u opštini Velika Plana ima 1084 interno raseljenih lica i 31 zvanično registrovani povratnik.

Website opštine http://www.velikaplana.rs/


Opština Kovin

Kovin je opština koji se nalazi u Južnobanatskom okrugu autonomne pokrajine Vojvodine, u Srbiji. Kovin je susedna opština Dunavskom regionu u kom se nalaze ostale tri partnerske lokalne samouprave. Grad ima 13.515 stanovnika, dok opština ima 33.722 stanovnika. Geografski položaj opštine je povoljan s obzirom da se nalazi u neposrednoj blizini razvijenih centara ekonomskog i društvenog života: Beograda 50 km, Pančeva 34 km i Smedereva 13 km udaljenosti.

Prema poslednjim dostupnim podacima, u opštini Kovin žive 324 interno raseljena lica. Broj registrovanih povratnika je 25, ali broj je u stalnom porastu.

Internet stranica opštine Kovin: https://vvv.kovin.org.rs/

Konsultanti

Igor Kojčić

Projektni menadžer

Ivana Kecović

Socijalni radnik i službenik za komunikacije